Ochrona danych osobowych


Praktycznie o RODO - unijna reforma przepisów

Poziom: Podstawowy

Sprawdź terminy tego szkolenia

25 czerwca 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
27 czerwca 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
4 lipca 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
9 lipca 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
11 lipca 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
15 lipca 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
18 lipca 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
25 lipca 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
30 lipca 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
12 sierpnia 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
20 sierpnia 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
22 sierpnia 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
29 sierpnia 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
17 września 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
19 września 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
19 września 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
24 września 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
26 września 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
2 października 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
8 października 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
15 października 2019 r.KrakówHotel Sympozjum, ul. Kobierzyńska 47
17 października 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
22 października 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
24 października 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
28 października 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
5 listopada 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
14 listopada 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
18 listopada 2019 r.KrakówHotel Sympozjum, ul. Kobierzyńska 47
19 listopada 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
26 listopada 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest przekazanie praktycznej wiedzy dotyczącej nowych zasad ochrony danych osobowych określonych w RODO.

Adresaci

Szkolenie skierowane jest do osób, które na co dzień przetwarzają dane osobowe pracowników, klientów i kontrahentów.

Metodyka

  • Wykład
  • Prezentacja multimedialna
  • Dyskusja

Zakładane efekty szkolenia

  • Zapoznanie z przepisami rozporządzenia o ochronie danych osobowych.
  • Uzyskanie wiedzy, jak dostosować organizację do nowych przepisów.
  • Umiejętność wykorzystania wiedzy w rozwiązywaniu typowych problemów związanych z danymi osobowymi.
  • Umiejętność współdziałania z osobami odpowiedzialnymi za ochronę danych osobowych.

Wymagania

Zalecana jest podstawowa wiedza dotycząca obecnych przepisów prawa dotycząca ochrony danych osobowych.

Pozostałe informacje

  • Cena szkolenia obejmuje: uczestnictwo w szkoleniu, materiały szkoleniowe, piśmiennicze, przerwy kawowe, obiad, certyfikat.
  • Każdy z uczestników otrzymuje imienny certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
  • Uczestnicy otrzymują dostęp do materiałów szkoleniowych oraz szablonów dokumentacji w wersji elektronicznej.
  • Po szkoleniu zapewniamy bezpłatne, 30 dniowe konsultacje poszkoleniowe.
  • Każdy kolejny uczestnik zgłoszony na szkolenie z tego samego podmiotu otrzyma 5% rabat.

Najbliższe terminy


25 czerwca 2019 r.Termin:
Katowice, ul. Szybowcowa 1AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 21 czerwca 2019 r. Termin rejestracji:
27 czerwca 2019 r.Termin:
Wrocław, ul. Kwiska 1/3Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 21 czerwca 2019 r. Termin rejestracji:
4 lipca 2019 r.Termin:
Łódź, al. Piłsudskiego 10/14Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 27 czerwca 2019 r. Termin rejestracji:
9 lipca 2019 r.Termin:
Poznań, ul. Dąbrowskiego 79AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 3 lipca 2019 r. Termin rejestracji:
11 lipca 2019 r.Termin:
Kraków, ul. Bobrzyńskiego 33Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 8 lipca 2019 r. Termin rejestracji:
25 czerwca 2019 r.Termin:
Katowice, ul. Szybowcowa 1AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 21 czerwca 2019 r. Termin rejestracji:
25 lipca 2019 r.Termin:
Katowice, ul. Szybowcowa 1AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 22 lipca 2019 r. Termin rejestracji:
29 sierpnia 2019 r.Termin:
Katowice, ul. Szybowcowa 1AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 26 sierpnia 2019 r. Termin rejestracji:
2 października 2019 r.Termin:
Katowice, ul. Szybowcowa 1AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 27 września 2019 r. Termin rejestracji:
11 lipca 2019 r.Termin:
Kraków, ul. Bobrzyńskiego 33Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 8 lipca 2019 r.Termin rejestracji:
12 sierpnia 2019 r.Termin:
Kraków, ul. Bobrzyńskiego 33Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 8 sierpnia 2019 r.Termin rejestracji:
19 września 2019 r.Termin:
Kraków, ul. Bobrzyńskiego 33Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 17 września 2019 r.Termin rejestracji:
15 października 2019 r.Termin:
Kraków, ul. Kobierzyńska 47Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 11 października 2019 r.Termin rejestracji:
4 lipca 2019 r.Termin:
Łódź, al. Piłsudskiego 10/14Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 27 czerwca 2019 r.Termin rejestracji:
19 września 2019 r.Termin:
Łódź, al. Piłsudskiego 10/14Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 16 września 2019 r.Termin rejestracji:
28 października 2019 r.Termin:
Łódź, al. Piłsudskiego 10/14Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 24 października 2019 r.Termin rejestracji:
28 listopada 2019 r.Termin:
Łódź, al. Piłsudskiego 10/14Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 25 listopada 2019 r.Termin rejestracji:
9 lipca 2019 r.Termin:
Poznań, ul. Dąbrowskiego 79AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 3 lipca 2019 r.Termin rejestracji:
17 września 2019 r.Termin:
Poznań, ul. Dąbrowskiego 79AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 13 września 2019 r.Termin rejestracji:
17 października 2019 r.Termin:
Poznań, ul. Dąbrowskiego 79AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 14 października 2019 r.Termin rejestracji:
19 listopada 2019 r.Termin:
Poznań, ul. Dąbrowskiego 79AMiejsce:
649 zł nettoCena:
do 15 listopada 2019 r.Termin rejestracji:
15 lipca 2019 r.Termin:
Warszawa, Al. Jerozolimskie 81Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 9 lipca 2019 r.Termin rejestracji:
22 sierpnia 2019 r.Termin:
Warszawa, Al. Jerozolimskie 81Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 14 sierpnia 2019 r.Termin rejestracji:
26 września 2019 r.Termin:
Warszawa, Al. Jerozolimskie 81Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 23 września 2019 r.Termin rejestracji:
22 października 2019 r.Termin:
Warszawa, Al. Jerozolimskie 81Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 18 października 2019 r.Termin rejestracji:
27 czerwca 2019 r.Termin:
Wrocław, ul. Kwiska 1/3Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 21 czerwca 2019 r.Termin rejestracji:
30 lipca 2019 r.Termin:
Wrocław, ul. Kwiska 1/3Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 24 lipca 2019 r.Termin rejestracji:
24 września 2019 r.Termin:
Wrocław, ul. Kwiska 1/3Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 19 września 2019 r.Termin rejestracji:
24 października 2019 r.Termin:
Wrocław, ul. Kwiska 1/3Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 21 października 2019 r.Termin rejestracji:
18 lipca 2019 r.Termin:
Gdańsk, ul. Powstańców Warszawskich 45Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 11 lipca 2019 r.Termin rejestracji:
20 sierpnia 2019 r.Termin:
Gdańsk, ul. Powstańców Warszawskich 45Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 13 sierpnia 2019 r.Termin rejestracji:
8 października 2019 r.Termin:
Gdańsk, ul. Powstańców Warszawskich 45Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 4 października 2019 r.Termin rejestracji:
14 listopada 2019 r.Termin:
Gdańsk, ul. Powstańców Warszawskich 45Miejsce:
649 zł nettoCena:
do 8 listopada 2019 r.Termin rejestracji:

Ramowy program szkolenia: Praktycznie o RODO - unijna reforma przepisów

9:00

Powitanie uczestników szkolenia.

9:15

Blok I:
Co to jest RODO ?

1.   Reforma ram prawnych ochrony danych osobowych w UE
2.   RODO - Kluczowe zmiany
3.   Terytorialny zakres stosowania RODO

Blok II:
Podstawowe pojęcia z zakresu ochrony danych osobowych

1.   Dane osobowe
      a) Co jest, a co nie daną osobową ?
      b) Dane wrażliwe/szczególna kategoria danych.
2.   Przetwarzanie danych
3.   Profilowanie danych
4.   Pseudonimizacja i anonimizacja danych
5.   Zbiór danych
      a) Jak wyodrębnić zbiór danych osobowych ?
      b) Omówienie przykładowych zbiorów danych osobowych.
6.   Administrator danych i współadministratorzy
7.   Odbiorca danych
8.   Inspektor ochrony danych (DPO/IOD)

Blok III:
Zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych

1.   Ogólne zasady
      a) Zgodność z prawem, rzetelność i przejrzystość
      b) Ograniczenie celu
      c) Minimalizacja danych
      d) Prawidłowość
      e) Ograniczenie przechowywania
      f) Poufność i integralność danych
      g) Rozliczalność
2.   Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych
3.   Nowe zasady wyrażania zgody na przetwarzanie danych

10:30

Przerwa kawowa

10:45

Blok IV:
Realizacja obowiązku informacyjnego

1.   O czym informować ?
2.   Wyjątki

Blok V:
Uprawnienia osób, których dane dotyczą

1.   Prawo do przejrzystości danych
2.   Prawo dostępu do danych
3.   Prawo do sprostowania i usunięcia danych
4.   Prawo do ograniczenia przetwarzania
5.   Prawo do przenoszenia danych
6.   Prawo do sprzeciwu
7.   Prawa związane z profilowaniem danych

12:45

Przerwa obiadowa

13:30

Blok VI:
Obowiązki Administratora Danych

1.   Stosowanie mechanizmów ochrony danych - privacy by design, privacy         by default
2.   Rejestrowanie czynności przetwarzania danych
3.   Zgłaszanie naruszeń ochrony danych do organu nadzorczego
4.   Zawiadamianie osób, których dane dotyczą o naruszeniach
5.   Zabezpieczenie danych osobowych
      a) stosowanie wewnętrznych polityk
      b) wdrożenie technicznych i organizacyjnych środków ochrony danych
      c) zapewnienie poufności, integralności, dostępności i odporności                   systemów i usług
      d) zapewnienie ciągłości działania
      e) testowanie, mierzenie i ocena skuteczności ochrony danych
6.   Ocena skutków dla ochrony danych
7.   Szacowanie ryzyka

Blok VII:
Przetwarzanie danych w imieniu administratora danych

1.   Warunki powierzenia danych osobowych
2.   Obowiązki podmiotu przetwarzającego dane
3.   Odpowiedzialność podmiotu przetwarzającego dane
4.   Rejestrowanie wszystkich kategorii czynności przetwarzania

Blok VIII:
Odpowiedzialność za naruszenie przepisów

1.   Administracyjne kary pieniężne
2.   Odpowiedzialność cywilna
3.   Odpowiedzialność karna

Blok IX:
Nowa ustawa o ochronie danych osobowych - wybrane zagadnienia

1.   Inspektor Ochrony Danych
2.   Nowy organ nadzorczy
3.   Akredytacja i certyfikacja

15:45

Podsumowanie szkolenia. Wydanie certyfikatów.



Prowadzący szkolenie

Robert Zgarda - Inspektor Ochrony Danych, audytor wiodący ISO/IEC 27001, szkoleniowiec, specjalista w zakresie przepisów prawnych dotyczących ochrony danych osobowych, informatyk. Absolwent Studiów Podyplomowych Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie - "Ochrona danych osobowych i informacji prawnie chronionych w administracji i biznesie". Wyróżnia go nie tylko doświadczenie zawodowe, ale także metodyczne przygotowanie do prowadzenia szkoleń. Praktyk, z wieloletnim doświadczeniem w zakresie tworzenia i wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem danych osobowych w podmiotach publicznych i prywatnych. Jego zaletą jest multidyscyplinarność, zdobyta podczas kilkuset godzin konsultacji i szkoleń prowadzonych dla przedstawicieli różnych firm i instytucji.

Jacek Siwek - ekspert z kilkunastoletnim doświadczeniem w zakresie bezpieczeństwa teleinformatycznego. Certyfikowany administrator systemów Red Hat Linux (RHCSA), Audytor wiodący ISO/IEC 27001. Specjalista, praktyk w dziedzinie zarządzania ryzykiem (certyfikat MoR®) oraz zarządzania projektami informatycznymi (certyfikat PRINCE2). Inspektor Ochrony Danych, trener i autor szkoleń. Świadczy usługi eksperckie w obszarze bezpieczeństwa informacji zarówno w organizacjach publicznych jak i sektorze prywatnym. Posiada bardzo dobrą znajomość zagadnień związanych z informatyką śledczą i projektowaniem systemów IT. Kilkunastoletnie doświadczenie zawodowe zdobywał w trakcie prowadzenia dużych projektów wdrożeniowych.

Paweł Czapnik - audytor wewnętrzny, wieloletni Administrator Bezpieczeństwa Informacji, obecnie Inspektor Ochrony Danych. Szkoleniowiec/wykładowca, audytor wewnętrzny SZBI zgodnego z PN-ISO/IEC 27001. Posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie wdrażania Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji, ze szczególnym uwzględnieniem zasad ochrony danych osobowych oraz audytowania w/w obszarów. Tematyką bezpieczeństwa informacji i ochrony danych osobowych zajmuje się od 2008 r. Wykładowca studiów podyplomowych z zakresu ochrony danych osobowych. Realizuje audyty z zakresu ochrony danych osobowych, bezpieczeństwa informacji oraz KRI. Współpracuje w tym zakresie między innymi z przedsiębiorstwami, j.s.t. i fundacjami realizującymi projekty dofinansowane z UE. W wolnych chwilach publikuje teksty branżowe z zakresu wpływu RODO na różne dziedziny życia.

Radosław Konopka - certyfikowany trener oraz audytor normy ISO 27001, specjalista w zakresie bezpieczeństwie informacji oraz incydentów w ochronie danych. Pełnomocnik ds. ochrony informacji niejawnych. Praktyk z wieloletnim stażem w sektorze publicznym wcześniej jako Administrator Bezpieczeństwa Informacji, teraz jako Inspektor Ochrony Danych. Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wyższej Szkoły Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie na kierunku „Zarządzanie Bezpieczeństwem Informacji”.

Sprawdź terminy tego szkolenia

25 czerwca 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
27 czerwca 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
4 lipca 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
9 lipca 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
11 lipca 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
15 lipca 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
18 lipca 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
25 lipca 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
30 lipca 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
12 sierpnia 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
20 sierpnia 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
22 sierpnia 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
29 sierpnia 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
17 września 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
19 września 2019 r.KrakówVanilla Aparthotel, ul. Bobrzyńskiego 33
19 września 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
24 września 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
26 września 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
2 października 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
8 października 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
15 października 2019 r.KrakówHotel Sympozjum, ul. Kobierzyńska 47
17 października 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
22 października 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81
24 października 2019 r.WrocławBoutique Hotel's, ul. Kwiska 1/3
28 października 2019 r.ŁódźBoutique Hotel’s III, al. Piłsudskiego 10/14
5 listopada 2019 r.KatowiceHotel Silesian, ul. Szybowcowa 1A
14 listopada 2019 r.GdańskHotele Amber, ul. Powstańców Warszawskich 45
18 listopada 2019 r.KrakówHotel Sympozjum, ul. Kobierzyńska 47
19 listopada 2019 r.PoznańCentrum Szkoleniowe OMEGA, ul. Dąbrowskiego 79A
26 listopada 2019 r.WarszawaCentrum Konferencyjne AS-BUD, Al. Jerozolimskie 81

Zapewniamy

  • komfort zajęć – dogodna lokalizacja sal szkoleniowych, catering
  • optymalne warunki do nauki – małe grupy, jasne, wyposażone w sprzęt multimedialny sale szkoleniowe
  • Certyfikat Ukończenia Szkolenia - potwierdzający zdobyte kwalifikacje i umiejętności
  • niezbędne materiały szkoleniowe
  • wzory dokumentacji przetwarzania danych osobowych
  • dostęp do opieki poszkoleniowej

Z naszych usług skorzystali m.in.:

  • ID Logistics Polska S.A.
  • Związek Komunalny "Komunikacja Międzygminna" w Chrzanowie
  • Wodociągi Miejskie w Radomiu Spółka z o.o.
  • Wojewódzki Urząd Pracy w Lublinie
  • Śląskie Centrum Społeczeństwa Informacyjnego
  • Cognor Holding SA
  • PGE Energia Odnawialna S.A.
  • PROIDEA Sp. z o.o.
  • Zakład Utylizacji Odpadów w Katowicach
  • Zduńskowolski Szpital Powiatowy Sp. z o.o.
  • Powiatowy Urząd Pracy Limanowa
  • Unipharm Holdings Sp. z o.o.
  • Centrum Kongresowe PLUS Sp z o.o.
  • Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej m.st. Warszawy
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko-Własnościowa "Przyjaźń" w Krzeszowicach
  • Wojewódzki Inspektorat Transportu Drogowego w Krakowie
  • Podkarpackie Centrum Edukacji Nauczycieli w Rzeszowie
  • Fundacja Anny Dymnej "Mimo wszystko"
  • Okręgowy Urząd Miar w Łodzi
  • NYSAGAZ Sp. z o.o.
  • Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Ciechanowie Spółka z o.o.
  • Białostocki Ośrodek Sportu i Rekreacji
  • Narodowe Centrum Nauki
  • Grupa Pracuj sp. z o.o.
  • Agencja Rezerw Materiałowych
  • Neptis S.A.
  • Techniczne Zakłady Naukowe
  • Bieszczadzki Park Narodowy
  • Centrum Ratownictwa Gliwice
  • NZOZ GRO-MEDICUS SP. z o.o.